O le a le umi e mafai ona mitiia ai le fetilaisa e fa'aoga i le fanua?

O le maualuga o le faʻaogaina o fetilaisa e fesoʻotaʻi ma mea eseese.
I le taimi o le taamilosaga o le tuputupu aʻe o laau, o aʻa o laʻau e mitiia vai ma meaʻai i taimi uma, o lea a maeʻa le faʻamaʻiina, e mafai e laau ona vave faʻafefe meaʻai.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le nitrogen ma le potassium e faigofie ona faʻaogaina ma faʻaaogaina, ma o le tioata tioata e sili atu ona faigofie ona manava i totonu o le laau nai lo le paʻu, ma o nisi calcium, boron, ionic ma minerale e faigata ona faʻafefe ma faʻaaogaina e manaʻomia fa'aliliuina i se faiga fa'apitoa a'o le'i mafai ona fa'asusu ma fa'aoga.
O oloa e gaosia i le faiga fou e fa'amalieina i le fa'aogaina o fetilaisa
O le tele o fetilaisa ua matua solu i le vai, ma ua suia le tekonolosi.O le mea lea, afai e te faʻaaogaina se faʻalaʻau ma se maualuga maualuga o le vai, i le aso o le faʻamaʻiina, pe a talafeagai le siosiomaga, e mafai ona ulufale i totonu o le tino o le laau.O le mea lea, pe mafai ona mitiia ma fa'aogaina mea'ai e fa'aoga e la'au e feso'ota'i ma mea e pei o le fa'aogaina o mea'ai o le palapala ma le susū o le palapala, vevela, ituaiga fa'afugala'au, ma le solubility o le fetilaisa.

Tulaga e tolu o femalagaiga o le eleele:
O mea'ai o le eleele e femalagaa'i i ni faiga se tolu: fa'alavelave, tafega tetele, ma le fa'asalalauina.O le nitrogen e pulea e le tele o tafe, ae o le phosphorus ma le potassium e pulea e le faʻasalalau.Mai le vaaiga o le faʻaogaina o meaʻai o le eleele ma le vai o le eleele, pe a maualuga le maualuga, o le numera o meaʻai e fesoʻotaʻi ma le aʻa e tele, ma le tele o meaʻai e faʻalavelave;o le fa'asa'o fa'asa'o e tele, ma o le aofa'i o mea'ai e fa'asalalau atu i le a'a e tele;o le tele o le vai e tafe vave ai le vai, ma o le maualuga o meaʻai i le iunite e maualuga.E sili atu, o le tafe tele e ave ai le tele o meaʻai, o se vaega o mea e aʻafia ai le saoasaoa o le faʻaogaina o meaʻai e laau.

Fa'apipi'i le poto la'ititi: e iva mea e a'afia ai le fa'aaogāina o fetilaisa
1. O le tele o meaʻai elemene e aʻafia ai le aʻafiaga o le fertilization.O le leai o ni elemene i totonu o laʻau o le a mafua ai faʻalavelave faʻaletino ma afaina ai le tuputupu aʻe masani.Ae peitaʻi, afai e tele naua se elemene, o le a aʻafia ai le faʻaogaina o isi elemene, lea o le a faʻalavelaveina ai foi le tuputupu ae o laau.

2. O le tau o le pH e aʻafia ai le faʻatinoga o le faʻaogaina o le faʻaleleia: pe a oʻo i le tulaga o le pH i le va o le 5.5-6.5, o le faʻaogaina o le fetilaisa e sili ona lelei, ma o meaʻai e pei o le uʻamea, apamemea, manganese, ma le zinc e sili ona aoga pe a pH tau i lalo ole 6.

3. O vaitau eseese o le tuputupu aʻe e aʻafia ai le faʻatinoga o fetilaisa: i le vaitau o le tuputupu aʻe vegetative, o le nitrogen o le faʻamaʻi autu, faʻatasi ai ma le paleni paleni, phosphorus ma le potassium ma elemene elemene;i le vaitau o le eseesega o le fuga ma le vaitau o le fuga, o le phosphorus ma le potassium o meaʻai autu ia e faʻaleleia ai le atinaʻeina o aʻa ma le fuga.

4. O uiga eseese o le physiological o laʻau e aʻafia ai le faʻaogaina o le fetilaisa: pe a faʻaaogaina faʻamaʻi faʻapitoa, e tatau ona faʻaogaina isi ituaiga o vai-soluble fertilizers faʻatasi ma tulaga moni o le physiological.

5. Faʻasalalauga eseese e aʻafia ai le faʻaogaina o le faʻalelei: faʻaleleia le eleele ma le faʻaogaina o le eleele, e ese le fua faʻatatau.

6. Ole tulaga lelei ole vai e a'afia ai le lelei ole fetilaisa: fa'asusu le fa'asusu pe fa'amalulu le lelei o le vai ile vai malo, ma fa'aopoopo i taimi uma le fa'apalapala o le calcium ma le magnesium i vai vaivai.

7. O le taimi o le faʻamaʻiina e aʻafia ai le faʻatinoga o le faʻaogaina o le faʻalelei: o le taimi sili mo le faʻamaʻiina o le taimi muamua aʻo leʻi oʻo i le sefulu i le taeao ma le maeʻa o le fa i le aoauli, aloese mai le faʻafefeteina i lalo o le malosi o le la i le aoauli, ma aloese mai le faʻafefeteina i aso puaoa ma timuga.

8. O le ituaiga o faʻalaʻau e aʻafia ai le faʻaogaina o le faʻaogaina o le fetilaisa: eseese fugalaau ma vaitau tuputupu aʻe eseese e faʻaaoga ai fetilaisa ma fua faʻatatau, faʻapipiʻi faʻasolosolo faʻasolosolo ma faʻamalo vai e faʻaogaina faʻatasi, faʻaoga aʻa ma faʻapipiʻi foliar e faʻaaogaina faʻatasi, ma e mafai ona fa'aitiitia le tau o le fa'atosina fa'atatau., fa'aleleia le lelei o le fetilaisa.

O le le paleni o mea e maua i le fetilaisa e afaina ai le faʻaogaina o le faʻaogaina o le fetilaisa: o le faʻasaienisi faʻasaienisi o le faʻalauteleina lea o le faʻaogaina o elemene taʻitasi ma aloese mai faʻalavelave.

3

Taimi meli: Mati-25-2022